mandag, juni 05, 2006

Dattera har skjønt det.

Det er en ting jeg blir så eitrende forbanna av, og det er kjønnsrollene det legges opp til fra barna er bittesmå. Altså, vi leser stadig om hvordan det er blant ungdommer, - at gutter skal være tøffe og alt, mens jentene skal være babes. Men det er utrolig lite debatt om hvordan det er før ungene blir ungdommer. Tror man liksom at barn i barnehagealder behandles kjønnsnøytralt, eller?! Nei, for de gjør nemlig ikke det! Det er bare å ta en tur forbi en barnehage og se hvor rosa og beblomstrede jentene er, og hvor mørkeblå og batmanifiserte guttene er.

Da jeg var liten, på 70-tallet, lærte vi at det ikke fantes noe som het jente- og gutteklær. Nemlig. Nå har enhver klesbutikk for unger en egen jente- og en egen gutteavdeling. Jenteklærne er røde eller rosa, og har omtrent uten unntak broderier av blomster eller sommerfugler. Og klærne er trange. En dongeribukse til en 4 år gammel jente er TRANG! Gjerne med blomstrerbroderier og glitter. Til den kan du kjøpe en enda trangere lyserosa topp med feks et påbrodert hjerte. Og hvordan ser det ut i gutteavdelingen? Der er klærne svarte, grå eller mørkeblå, med motiver av batman eller racerbiler. Buksene, såvel som overdelene er vide og baggy. Tro meg; Det er HELT umulig å kjøpe en kjønnsnøytral genser, som kun er en BARNEgenser, og for eksempel knall gul eller grønn, i en barnebutikk i Norge i dag.

Så til lekene: Gutteleker innbyr til aktivitet i mye større grad enn jenteleker. Reklame rettet mot barn er utrolig kjønnsbevisst. Gutter er ensbetydende med action mens jenter skal pynte seg, fnise og være passive. Jeg leste i et Barbieblad datteren til en venninne av meg hadde. Tegneseriestoryen handlet om Barbie og venninnene som var modeller, på et moteshow ble de venninner med noen andre modeller som de syntes var sååååå fine på håret og hadde sååå nydelige klær, de avtalte å møtes for å shoppe neste dag, hvilket de gjorde, og kom hjem med baggevis av nye klær de hadde kjøpt sammen de nye vennene sine. Hva gir dere meg?! Er det ikke helt sykt at dette er det barna våre presenteres for?

I vårt nabolag som de fleste andres, er de fleste jentene prinsesser dagen lang. Min datter avskyr rosa og kjoler. Hun liker best "skateklær" og "fotballklær", hun sykler, skater og kjører snowboard, og skal bli fotballspiller når hun blir stor. Hun synes rett og slett at gutter er kulere enn jenter. Hun har skjønt at guttene har det både mer behagelig og mer morsomt enn jenter...

3 kommentarer:

Sexy Sadie sa...

Ja, det er ganske snedig hvordan folk ubevist og bevist sosialiserer barna inn i de gamle kjønnsrollene. Folk bblir omtrent sure hvis man er uheldig og gjetter feil kjønn hvis man ser en baby i barnevogna omtrent.

Det er synd, likestillingspolitikkeen har fått oss til å innbille oss at det er likestilling i Norge, når vi kikker etter så er det overhodet ikke slik.

Thor F. sa...

Gode poeng. Viktig at vi blir bevisst disse fenomenene, og at vi snakker om dem. Trolig eneste måten å rive folk ut av forestillingene om at noe må være på en viss måte i forhold til kjønn.

Marina sa...

Sukk, ja.
Her i USA finnes det ingenting som er kjønnsnøytralt mere. Selv voksne kvinner har valget mellom å gå rundt i rosa rysjer eller noe fra mannfolkavdelingen, og jeg har fått høre at min svarte iPod er for maskulin for en kvinne.
Og jeg er omtrent den eneste som reagerer på tullet!